Cum să faci rost de primii clienți atunci când afacerea ta este nouă?

C

ând ești nou în breasla de freelancing, este posibil să existe unii clienți care îți descoperă serviciile prin intermediul căutarilor organice pe internet. Dar dacă abia ai lansat site-ul tău de scurt timp, știi și tu cât de greu poate fi să aciuezi clienți noi ca freelancer. Dacă nu ești un “cineva” în comunitatea online, clienții nu îți vor dărâma ușa ca să lucreze cu tine.

Este afacerea ta. Tu ești singurul responsabil pentru menținerea unui flux continuu de clienți și tu ești singurul care poate să demonstreze cât de valoroase sunt aptitudinile tale.

Fie că ai o carieră de dezvoltator WordPress sau de designer grafic, întodeauna ar trebui să fii în cautarea următorului client mare. Îți menține interesul ridicat în munca ta și poate și venitul. Ce-i drept, găsirea clienților pe cont propriu necesită multă strategie și muncă din partea ta.

Dacă ești pregătit să iei parte în mod activ în căutarea unor prospecți de înaltă calitate pentru business-ul și cariera ta, hai să aruncăm un ochi la ceea ce ai de făcut.

Înainte să te apuci de căutat clienți

Înainte de toate îți sugerez să urmezi același sfat pe care l-ai oferi clienților tăi nerabdatori. Hai că îi știi, acei clienți atât de nerăbdatori care n-au timp să completeze un brief scurt despre ceea ce vor sau cei atât de nerăbdatori care la termenul deadline-ului trec, aproape cât ai clipi, “ieri”. Acei clienți care doresc doar să obțină ceva, orice, făcut de dragul de a fi făcut, poate-poate îi găsește cineva în online. Știu că îi știi și mai știu că un asemenea proiect nu o să îi ajute în vreun fel nici pe ei, nici pe tine.

Există trei lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a începe să încerci să găsești clienți pe cont propriu: să știi cine ești, să știi pe cine vizează produsul tău, să îți vinzi serviciile într-un mod pe care îl vor înțelege.

Identifică-ți clientul ideal

Mulți dintre noi am făcut greșeala să lucrăm pentru orice client, atâta timp cât există cerere și bani care vin în urma proiectului. Dar un client care nu se potrivește cu tine poate fi dăunător afacerii tale. În cele din urmă, pierzi timpul refăcând acelasi lucru de 10 ori pentru ca nu ai înțeles nișa lor cum trebuie sau te cerți cu el pentru că viziunile voastre, pur și simplu, nu se aliniază sub nici o formă.

Altfel spus, este important să îți faci timp pentru a afla cine ar fi acel client care ar beneficia pe deplin de serviciile tale de designer sau de dezvoltator. Înainte să începi, ia următoarele în considerare:

  • În ce industrie lucrează clientul tău? Este o industrie în care ai experiență?
  • Ce rol joacă persoana de contact în organizația cu care vrei să lucrezi? Marketer? Antreprenor solo? Sau poate bijnițar
  • Care este momentul oportun pentru a începe o discuție despre proiect? Când tocmai a deschis porțile pentru prima oară? Când lansează un produs nou? În timpul în care observi o creștere în numărul de angajări?
  • De ce ar avea nevoie de ajutorul tău? Ce poți face pentru ei și alți freelanceri nu pot?

Chiar dacă nu știi cu certitudine în ce nișă vrei să activezi, poți să încerci mai multe, până îți găsești locul.

Dezvoltă-ți pitch-ul

În ceea ce priveste pitch-ul (mă refer atât la propunerea scrisă, cât și cea verbală), potențialii clienți doresc să vorbească cu cineva care e încrezător în puterile sale și știe ce face. Dacă ești în stare să compresezi ceea ce faci în câteva fraze, te afli într-o poziție favorabilă pentru a găsi și a încheia contracte cu ușurință.

Întreabă-te următoarele:

Care este propunerea ta unică de vânzare? Ar trebui sa ai deja un răspuns la acest lucru. Ce aspecte ale trecutului tău sau experienței anterioare te transformă într-o investiție inteligentă în afaceri? Gândește-te la economie: economii de costuri, economii de timp, economii de nervi (serios, fă-ți rezerve, vei avea nevoie). Atât în beneficiul clientului, cât și al tău.

Ce fel de rezultate poți promite clientului? Cu cât poți să descrii mai amănunțit, cu atât mai bine (cifrele sunt întodeauna binevenite).

Cercetează și nu crede

Nu în ultimul rând, nu te angaja niciodată cu un potențial client dacă nu ai făcut o cercetare anterioară. De ce? Pentru ca nu știi nimic despre el. E la fel de rău ca și atunci când nu știi cine ești.

Copyright @ HaHaHa Production

Ține minte:

  • Obiectivul tău ar trebui să fie acela de a impresiona clienții de la început, așa că ar trebui să-ți cunoști clientul: Cine este? Care este audiența lui? Unde îl doare? Care este planul lui și să ai și tu un plan formulat pentru momentul în care trebuie să driblezi pe lângă temerile lui în proiectul nou.
  • Propunerea ta ar trebui să acopere fiecare detaliu – de la rezultate până la frecvența verificărilor.
  • Poți chiar să oferi freebies (chestii moca), astfel încât să știe ca nu primesc doar un site nou de la tine, ci mai primesc și o valoare adăugată cuantificabilă în X lei pentru departamentul de marketing sau X luni de mentenanță gratuită și support tehnic.

Găsirea de clienti noi și convingerea acestora că au nevoie să angajeze un profesionist ca tine este o treabă greu de realizat. De aceea, o abordare bine formulată este esențială pentru formarea noilor afaceri.

Sfaturi pentru găsirea clienților independenți

Într-o lume ideală, toți clienții noi și-ar găsi drumul direct către afacerea ta. În acest fel, ai avea mai mult timp să te concentrezi asupra muncii tale și să îți dezvolți afacerea, în loc să îi vânezi sau să te vinzi. Bun, acuma închide alarma, toarnă o cafea și trezește-te din visatul frumos pentru ca nu este cazul aici și nu este nici o modalitate realistă de a aborda munca de freelancer. Unde te crezi aici?

Uite ce poți face pentru a găsi clienți pe cont propriu pentru afacerea ta, atât activ cât și pasiv:

1) Actualizează-ți portofoliul

Dacă nu ai deja un portofoliu online și un site creat, ăsta ar trebui să fie primul lucru pe care îl faci. Odată ce ai un portofoliu, păstrează-l actualizat. Pe măsură ce te perfecționezi pe o nișă vei dori ca portofoliul tău să reflecte asta. În timp ce poți prezenta o serie de aptitudini aici, nu vei dori să deviezi prea mult de la ceea ce încerci să vinzi (de exemplu, designer web pe nișa de finanțe, dezvoltator web pentru proprietarii de întreprinderi mici și mijlocii etc).

2) Optimizează pentru motoarele de căutare

Site-ul tău este probabil deja optimizat pentru căutare. Cu toate acestea, dacă nu vezi un flux continuu de trafic organic care se revarsă zilnic (nu mai vorbim de conversii), ceva clar nu este în regulă. Reevaluează tehnicile SEO folosite în permanență pe site-ul tău pentru a vedea dacă există ceva care trebuie curățat, șlefuit.

3) Deschide un nou portofoliu

Site-ul tău este o parte foarte importantă a identității afacerii tale independente. Deși este important sa depui efort în optimizarea site-ului pentru traficul organic, trebuie să îți petreci timpul prezentând activitatea pe internet. Site-uri web ca Behance, Dribble, Flickr, Facebook, Instagram și LinkedIn oferă designerilor web și dezvoltatorilor șansa de a-și prezenta munca. Ideea e că nu știi niciodată de unde sare iepurașul.

4) Publică testimoniale

Hai să luăm LinkedIn ca exemplu. Privești profilul unui prieten sau al unui coleg. Mergi în jos și vezi ca au lăsat o mărturie pentru munca unui consultant de afaceri. Cuvintele alea primite de la cineva pe care-l știi și în care ai încredere fac multe pentru a susține reputația consultantului în mintea ta, așa-i?

Acesta e iar un caz de “nu știi niciodată de unde sare iepurașul”, așa că întreabă-ți colegii / clienții sau angajatorii anteriori să-ți lase o mărturie.

#5 Obține recomandări

Odată ce ai un portofoliu solid pe care îl poți arăta oamenilor online poți începe să strângi recomandări personale. Contactează-ți familia, prietenii, foștii colelgi și pe oricine altcineva care poate să-ți laude abilitățile.

#6 Caută pe piețele de desfacere pentru freelanceri

Portaluri de joburi, social media (în special LinkedIn) și alte site-uri de pe piața externă reprezintă o sursă bună pentru obținerea unor proiecte noi. Folosește-te de site-uri ca Freelancer.com și DigitalJob.org pentru a te ajuta să îți perfecționezi portofoliul în timp ce vei continua să câștigi bani.

#7 Networking IRL

Pentru cei care locuiesc la oraș, consultați evenimentele de netwroking din apropriere. Dacă lucrezi de acasă, îți recomand să mergi la o întalnire de networking sau într-un spatiu de colaborare, unde lucrează alte persoane creative. Poți arunca o privire pe Impact Hub Bucuresti sau Manasia Hub și să vezi dacă există evenimente care îți vor oferi ocazia de a întâlni oameni care lucrează în industria pe care tu o țintești.

#8 Networking online

Pentru cei care nu locuiesc în apropierea unui oraș mare, cu oportunități de networking, nu disperați, există grupuri online de networking. Facebook si LinkedIn oferă ambele grupuri de profesioniști în domeniul designului și dezvoltării web, bogate în industrii specifice, grupuri precum Bucharest WordPress Meetup Group.

#9 Împarte cunoștințe

În calitate de web designer sau dezvoltator, înțeleg dacă scrisul nu este punctul tău forte, dar asta nu înseamnă că prospecții nu vor sa audă mai multe de la tine. Începe un blog pe site-ul tău și arată-le tuturor cunoștințele tale în materie de web design. Dă audienței tale câteva motive pentru care să te angajeze ca freelancer.

Pe lângă scrisul pe site, oferă potențialilor clienți un alt mod de a te descoperi online, de exemplu un blog, un infografic, tutoriale, etc. publicate pe un site web cu autoritate înaltă. Demonstrează că ai expertiză și valoare prin ceea ce creezi, astfel încât atunci când oamenii te caută online să fie îndreptați în direcția ta.

#10 Fii mai social

Social media nu este doar un loc pentru a publica un portfoliu sau pentru a obține testimoniale. Cu cât ești mai activ pe social media, cu atât este mai probabil ca contactele noi pe care le faci să te ia în serios ca profesionist în breasla ta.

#11 Din când în când ia un proiect pro bono

Stai să clarificăm, nu zic că ar trebui să lucrezi gratuit până găsești clientul care vrea să te plătească din propria inițiativă. Din contră, cred ca ar trebui să te plătească din prima zi. Cu toate astea, cred că dacă te străduiești să găsești clienți noi și chiar dorești să impresionezi, nu strică nimănui să depui un pic de muncă gratuită pentru un client cu nume mare. Repet, un pic de muncă. Nu numai că îți va oferi un acces facil la clientul respectiv, dar ai ocazia să pui și ceva impresionant la portofoliu. Ai mare grijă, totuși, să nu pici de fraier și impune niște limite clare de la bun început. Mulți nu au simțul răspunderii și când văd că ești pregătit să lucrezi și gratuit ți-ar lua și pielea de pe tine.

#12 Găsește-ți un partener

Uneori cea mai ușoară cale de a găsi clienți noi este de a coopera cu cineva care are deja clienți existenți. Asta nu înseamnă că ar trebui să le iei pâinea de la gură celorlalți. Scopul este să găsești pe cineva ale cărui activități le completează pe ale tale. De exemplu, partenerul nostru în materie de design grafic care ne ajută cu layouturile pentru clienții noștri. Pe măsură ce câștigi noi clienți, veți putea lucra împreună, dar separat pentru a putea oferi un pachet de servicii complet pentru clienții noi.

Să găsești clienți noi pe cont propriu înseamnă să construiești relații

Cheia aici este să te stabilești ca un profesionist calificat, în timp ce stabilești relații de durată cu clienții tăi. Cu toate astea va trece ceva timp până o să devii un nume de brand pe care-l cunoaște toată lumea. Nu te da bătut, fii proactiv și vei fi fericit mai târziu.

Acum spune-ne tu: care este cel mai bun sfat pe care ai putea să-l dai cuiva la început de drum? Ce sfaturi ți-au fost date când te-ai apucat prima dată de muncă? Scrie-ne în comentarii mai jos.

Leave a Comment