Un portofoliu de succes în WordPress. Așa da / Așa nu

Î

n ziua de azi nu există garanții. Obișnuiește-te cu sentimentul ăsta. Oricâtă educație și experiență ai avea, tot nu ești pregătit în fața unei crize financiare mondiale. Mulți s-au regăsit în situația în care au rămas fără un loc de muncă și în prezent caută să dobândească aptitudini noi, dezvoltând cariere separate față de pregătirea lor. Cu toate astea, multe studii arată că ai șanse mai mari să obții un loc de muncă mai bun prin îmbunătățirea setului actual de calificări, decât să înveți altele noi. Dacă ești în prezent liber profesionist în calitate de designer sau dezvoltator, poate că e timpul să îți îmbogățești portofoliul online. În cazul ăsta, WordPress este o unealtă perfectă pentru a prezenta portofoliul tău într-o lumină favorabilă.

Articolul acesta oferă sfaturi despre cum să construiești un portofoliu WordPress de succes. Un cuvânt înainte, totusi: Nu este un ghid definitiv, articolul evidențiază anumiți factori care pot “crea” sau “distruge” portofoliul tău online. Comentariile tale sunt bine primite, ca întodeauna.

#1 AȘA DA – Investește într-un domeniu și ține blog-ul separat de portofoliu

S-ar putea să ți se pară o noțiune “la mintea cocoșului“, dar mulți profesioniști fac greșeala de a aduna conținutul personal și cel profesional sub același acoperiș. Conținutul personal, blog-ul, poate avea efecte negative asupra portofoliului. Angajatorii și recrutorii care caută specialiști în producție sunt preocupați de un singur lucru și anume producția. Vor să vadă dacă ești capabil sau nu. De ce să-i forțezi să treacă prin conținut inutil din punctul lor de vedere? S-ar putea să te coste o oportunitate.

Atunci când îți alegi un nume de domeniu pentru site-ul tău de portofoliu, urmarește regula de aur în online, anume K.I.S.S. (Keep It Simple Stupid). K.I.S.S. este un acronim pentru principiul de proiectare inventat de către U.S. Navy în 1960, mult înaintea trupei rock cu acelasi nume, dar cu o cu totul altă semnificație. Principiul K.I.S.S. afirmă că majoritatea sistemelor funcționează cel mai bine dacă sunt păstrate simple fără să te complici. Prin urmare, simplitatea ar trebui să fie un obiectiv cheie în proiectare și ar trebui evitată complexitatea inutilă.

“PortofoliulMeuExtraMegaSuperMisto.ro” poate fi un nume de domeniu atrăgător (sincer, încă nu îmi pot da seama pentru cine), dar în lumea afacerilor online este prea riscant să faci astfel de pariuri cu tine. Un domeniu care conține numele tău e cel mai sigur pariu pe care poți să-l faci, așa că gândește-te de două ori înainte să pui biletul ăla la 6 din 49.

#2 AȘA DA – “Dezbracă” tema ta WordPress la maxim

Din fericire, majoritatea temelor noastre de portofoliu WordPress sunt deja gândite pentru sarcina asta. Dar, daca ești încrezător în propriile puteri, trebuie să analizezi cu mare atenție ce caracteristici sunt absolut necesare. Hai să fim serioși, câți recruteri crezi ca or să-și petreacă timpul căutând prin lista ta de “link-uri utile”?

Esențialul aici este că, portofoliul tău online ar trebui să fie simplu și curat. Păstrează textele scurte și utilizează câmpurile personalizate pentru a atribui un aer mai sofisticat fiecarei intrări de portofoliu. În plus, ar trebui să ușurezi orice caracteristică robustă sau complexă pentru a asigura o experiență ușoară de navigat. Recrutorii își vor face o idee mai rapid de ce îți poate pielea atunci când deschid diferite link-uri către proiectele tale.

#3 AȘA DA – Include curiculum vitae-ul tău împreună cu scrisori de recomandare

Ar trebui să incluzi C.V.-ul tău într-o pagină individuală, sau creează un link către un PDF extern. Scrisorile de referință, pe de altă parte, trebuie păstrate cât mai autentic posibil. Include link-urile pe pagina ta în care vorbești despre tine.

#4 AȘA NU – Nu îți pune data pe proiectele tale

Acest lucru s-ar putea să contrazică tot ceea ce ai învățat în școala de artă, dar ar trebui să elimini toate timbrele de dată din portofoliul tău. Partea bună este că ne-am gândit deja la partea asta și îți punem la dispoziție un editor pentru bucla de articole prezentate pe portofoliul tău. (Il poți găsi în Page Builder -> Grid Builder, unde poți edita după plac). Recrutorii cercetează doar “cele mai recente” lucrări. Lucrările tale pot fi cu mult înaintea vremurilor, însă un marcaj de timp care denotă vârsta unui proiect îl va descalifica imediat și îi va face pe recrutori să se întrebe dacă practici în continuare sau nu meseria.

#5 AȘA NU – Nu include toată munca ta

Trebuie sa conștientizăm ca tot ceea ce facem nu este un “hit”. Include numai munca ta cea mai convingătoare, evitând intrări repetitive și similare. Ar trebui sa îți diversifici portofoliul, incluzând munca cea mai distinctă. Daca pur și simplu trebuie să publici tot ceea ce ai făcut, profită de capacitatea WordPress de a comuta între intrări publice, private și protejate prin parolă.

#6 AȘA NU – Nu include un formular de comentarii, sau să partajezi conținutul pe retele sociale

Ca profesionist cu o reputație, munca pe care o produci este pentru consum sau uz intern. Acestea sunt motive sensibile și depind de la caz la caz. Elimină formularul de commentarii din portofoliul tău și evită încorporarea rețelelor sociale majore.

În concluzie, site-ul tău de portofoliu WordPress ar trebui să fie cel mai bun activ pe care îl deții, oferind în același timp mărturie pentru profesionalismul tău și pentru tot ceea ce ai realizat. Prin implementarea acestor tehnici de bază poți să pariezi liniștit pe o carieră de lungă durata în ciuda problemelor economice sau a capcanelor industriei creative. WordPress este soluția ideală pentru portofoliul tău online, așa că asigură-te că munca ta rămâne în fruntea competitiei.

Leave a Comment